AKTUELNO

Zahvaljujući ogromnoj diplomatskoj borbi Srbije povučen je zahtev takozvanog Kosova za članstvo u Interpol.

Zahvaljujući ogromnom radu delegacije Republike Srbije, aplikacija takozvanog Kosova je povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu!

- Imajući u vidu, da su na Kosovu 6. oktobra organizovani izbori za parlament, ljubazno vas molim da zahtev za našu aplikaciju za članstvo bude odložen do sledećeg zasedanja Generalne Skupštine Interpola - napisao je Haradinaj.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

On je pismo uputio Generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku izvršnog odbora te međunarodne policijske organizacije Kim Jong Jangu u kome ih obaveštava da im piše zbog aplikacije koju je Kosovo uputilo za članstvo, a povodom sednice koja se održava u Čileu.

Foto: Pink.rs.

Foto: Pink.rs.

Navodi da, kosovska policija radi po međunarodnim standardima i ,,jedna je od najsposobnijih policijskih snaga na Zapadnom Balkanu“. Dodaje i da kosovska policija uspešno učestvuje u zajedničkim akcijama sa Europolom, te da je potpisala više od 80 sporazuma sa 19 zemalja.

Kosovo ostaje privrženo misiji i vrednostima Interpola, i nastavljaće da sprovodi međunarodni zakon, posebno u borbi protiv terorizma, ekstremizma, trafikinga, i ostalog međunarodnog kriminala, napisao je kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Inače, kako portal Pink.rs saznaje iz diplomatskih izvora, Priština je bukvalno povukla zahtev sat vremena pre početka sednice Generalne skupštine Interpola. U tom trenutku su shvatili prebrojavajući glasove delegata koji bi bili na njihovoj strani da ce doživeti debakl ukoliko dođe do izjašnjavanja država članica. Početak Skupstine, na kojoj na kraju ipak neće biti zahtev takozvanog Kosova za prijem, zakazan je za 16 sati.

#Interpol

'